Ines Jukić: Jogijska psihologija - Um, prijatelj ili neprijatelj?

 

Pripremite se za – doslovno - "mind blowing" predavanje - održano u sklopu Poligona za učenje joge YogaPRO!

U ovom predavanju istražili smo naš UM. Protumačili smo kako jogijska tradicija i filozofija doživljava um te kako od njega napraviti svog prijatelja, pomagača, svoje oruđe u igri Života.

Budući da je svakodnevica prosječnog čovjeka glasna, brza, zasićena podražajima... um prosječnog čovjeka je hiperaktivan: unutarnji monolog se ne gasi, planira, prosuđuje, žali, sumnja, iščekuje, sjeća se... U takvim uvjetima teško je zadržati ravnotežu, a unutarnji mir postaje tek mističan i nedostižan pojam.

Ljudi žive bez da su uistinu živi i uvjeravaju se da je to „normalno“. E pa nije! Vrijeme je da prestanemo kastrirati sami sebe i da preuzmemo odgovornost i počnemo živjeti punim plućima uživajući i koristeći vlastitu slobodu.

Znanost joge nudi cjelovit pristup ljudskom biću kako bi mu dalo alate za skidanje svih velova nezadovoljstva, straha, tame, nemoći, svega nepotrebnog i kako bi mu dalo bolje razumijevanje onog suptilnog, teže vidljivog dijela sebe u vrevi svakodnevice.

Kako svo to znanje usvojiti kroz praksu, kako promotriti, rastaviti i nanovo sastaviti vlastiti um - pogledajte u ovom predavanju.

Snimljeno u studiju OM joge, 23. užujka 2018.

Autorica: Ines Jukić, prof. filozofije i predavačica na Poligonu YogaPRO.

 

Ostala predavanja  Naslovnica